Budavári "szőlőmustra"

 

 

Kép1A Budapesti Természetbarát Sportszövetség

Természetvédelmi és Természetismereti bizottságának szervezésében,

szüret előtti „szőlőmustra” keretében, 2012.október 20-án

„Természetvédő Természetbarátok”meglátogatták és megcsodálták

ezt a természeti emléket.

Jelképes szőlő préseléssel és must kóstolással, töpörtyűkrémes kenyér evéssel, és hozott bor kortyolgatással tették hangulatossá a látogatást.

Kép3 

Budapesten a Budai Várban műemlékház udvarát díszítő szőlő tövet feltehetőleg még az 1930-40-es években telepítették. 

Bár a II. világháborúban a ház jelentősen megsérült, az egyik lakónak,Valentsik Ferencnének sikerült megmentenie a növényt. Zsóka néni azóta gondozta melyet   leánya Dr. Püspök Zsoltné vett át.

Kép2


Az indák mára már befonták a ház függőfolyosóját és az alá épített pergolát is, igazi mediterrán hangulatot adva ezzel az épületnek.A szőlő amerikai eredetű, betegség-ellenálló fajtájú (Izabella). Valószínűleg ennek köszönheti, hogy bár soha nem permetezték, ilyen komoly kort élt meg.


1982 óta természetvédelem alatt áll.

 

A lenyűgöző méretű amerikai Izabella fajtájú szőlőtő tövénél 46 cm, egy méter magasságban 23 cm kerületű. Vesszőinek hosszúsága mára biztosan meghaladja a száz métert. Május végén, június elején virágzik, későn, októberben beérő szőlőfürtjei sötétkék színű, vastag héjú, nagy magvú szemeket teremnek, melyből nem készítenek bort, a ház lakói csemegeszőlőként fogyasztják. A szőlő kiváló egészségi állapotban van, semmiféle különleges kezelést nem kapott, betegség, vagy kórokozók mégsem támadják. 

(Forrás: Bognár Attila László: Védett természeti értékek a fővárosban; Főpolgármesteri Hivatal, Budapest 2005)

 

Ismerjük meg, és védjük Budapest és környéke természeti értékeit.


 

IWIWTwitterFacebook