Mesélő keresztek

162. GerecseMesélő keresztek

A közelmúltban egy túránk Érd-Ófaluból rajtolt. Mindenekelőtt népes csoportunk Ófalu műemlékeit, látnivalóit vette sorra. A Szent Mihály r. k. templom műemléki-, régészeti föltárása, az épület helyreállítása szemlélgetésénél tartottunk, mikor egy helytörténeti kutató érkezett oda. Látva érdeklődésünket, ajánlkozására egy rögtönzött, de igen érdekes előadást tartott a településről, mígnem szóba került utunk folytatása. Az „égből pottyant” segítőnk az utunkba eső két kőkeresztre hívta föl a figyelmünket, s regélt róluk oly érdekességeket, amelyet az „Érdi krónika II. bővített kiadása 2004” sem közöl, s ugyancsak hegyezhettük a fülünket e történetek hallatán.

Fél év múltán ismét látókörömbe kerültek a keresztek, egy túramozgalom létrehozásával, kidolgozásával kapcsolatban. Eddigi turistaéletem sok-sok út menti, határbeli keresztje ez idáig nem igen foglalkoztatott. Egy-egy csúcskereszt esetleg tanúja volt csúcsélményeimnek s a csúcs-csokim elfogyasztásának. Vizsgálódásra hamar kiderül, hogy eme korpuszok nem csupán a vallásos áhítat termékei, hanem a helyitől az országosig terjedő történetek, történelmünk és más érdekes események kapcsolódnak hozzájuk.

Bizony, hogyha valamiféle monográfia földolgozná ezt a témakört, az érdekes olvasmányt jelente nekünk is, túrázóknak. És akkor ízelítőül látogassunk el egy pár kereszthez!

Bővebben...

IWIWTwitterFacebook

Budavári "szőlőmustra"

 

 

Kép1A Budapesti Természetbarát Sportszövetség

Természetvédelmi és Természetismereti bizottságának szervezésében,

szüret előtti „szőlőmustra” keretében, 2012.október 20-án

„Természetvédő Természetbarátok”meglátogatták és megcsodálták

ezt a természeti emléket.

Jelképes szőlő préseléssel és must kóstolással, töpörtyűkrémes kenyér evéssel, és hozott bor kortyolgatással tették hangulatossá a látogatást.

Bővebben...

IWIWTwitterFacebook

Lezárult a Pilisi Parkerdő Zrt. Parkerdő pályázata

parkerd termszetesen

Lezárult a Pilisi Parkerdő Zrt. Parkerdő természetesen 2010-2012. pályázata

A Valkói Erdészet területén 2012.05.08-án megrendezett ünnepségen  a projekt által érintett települések polgármesterei és az erdészeti és természetvédelmi szakma néhány jeles képviselője mellett a helyi média is jelentős számban jelen volt. Az MTSZ-t négy fő képviselte. A mintegy 296 millió forintos összköltségvetéssel lezajlott, összesen 31 településhatárt érintő projekt nagy lépést jelentett a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő védett erdők állapotának javítása és őshonos erdőállományok kialakítása terén.

Bővebben...

IWIWTwitterFacebook

A Medveölő-szurdokban jártunk

016. Alpok

(avagy, ahol a természet önmagát múlja felül)

Hosszú nap virradt május 12-én három szakosztály 20 turistájára. Úgy gondoltuk, egy sláger után szabadon, hogy „8 óra autóbuszozás, 8 óra túra, 8 óra pihenés” áll előttünk, aztán lett belőle kb. 13-6-5 óra. Lényegében: egy Mercedes-Benz Vario kisbusszal az ÁPISZ két és a MÁV egy szakosztályának turistáival 5:30-kor indultunk Budapestről, hogy egy hosszú nap keretében meghódítsuk a Medveölő-szurdokot.

Hol találtatik ez a nevezetes szurdok? Nagyon egyszerűen úgy határozhatnánk meg helyét, hogy a Mura völgyében, Graztól É-ra, 34 km-re, ám ennél részletesebben érdemes szólnunk környezetéről.

 

Bővebben...

IWIWTwitterFacebook

Tavaszköszöntő beszámoló

Tavaszköszöntő Túraverseny 2012. március 31.

 

 

Az Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség és a Budapesti Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság Sylvanus Csoportja által közösen megrendezett Tavaszköszöntő Gyalogos Természetjáró Túraverseny idén Fenyőgyöngyén tartatott meg, mely szervezésében és egyszerűsítésében az Ápisz SE és a Sylvanus Csoport lelkes tagsága segédkezett. 

Az erdészház melletti tisztáson került kialakításra a rajthely, ahol közel 60, lelkes turista várta a verseny 9-10 órai indulását.

(eredmények letöltése itt)

Bővebben...

IWIWTwitterFacebook