Láss, Alkoss, Gyarapíts!

 A Lokomotív Turista Egyesület és a Varangy Akciócsoport Egyesület akciót hirdet a védett és veszélyeztetett kétéltűek és hüllők megismerésére, védelmére. Ezek a sokak szemében népszerűtlen állatok fokozott veszélyben vannak, aminek jelentős részben az emberi tevékenység az oka. Segíteni viszont csak úgy tudunk, ha az elterjedésükről többet tudunk, ehhez járul hozzá ez a program.

   

Kérjük a természetet járó barátainkat, vegyék észre ezeket az állatokat, és a róluk készített képeket küldjék be Tóth Mihálynak a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre a kép szerzőjének és az állat lelőhelyének pontos megjelölésével. Az állatok meghatározását a Varangy Akciócsoport Egyesület szakértői végzik. A képeket nemcsak Magyarországról várjuk, hanem az egész Kárpát-medencéből. Amennyiben analóg technikával készített képet küldenek be, akkor az időpontot is kérjük megadni.

A teljes adatsor ennek megfelelően például: Faj: vízisikló Lelőhely: Békás-tó, Debreceni Nagyerdő Település: Debrecen Dátum: 2010. október 1. Szerző: Tóth Mihály
A legértékesebb 3-5 kép 2011. júniusától a hónap fotója díjban részesül és felkerül a www.varangy.hu honlap galériájára.
A program Picasa webalbumában(https://picasaweb.google.com/115837198053080369515/LassAlkossGyarapits), további kiemelkedően értékes képeket jelenítünk meg. Az év legjobb fotóját a honlapra feltöltött képek közül közönségszavazással választjuk ki. A legnépszerűbb képek szerzőjét tárgyjutalomban is részesítjük, csakúgy, mint a legtöbb képet beküldő (egy fajról ugyanazon helyszínen készült képek egynek számítanak), a legtöbb helyszínről adatot szolgáltató és a legtöbb fajt megörökítő résztvevőt. Egy személy természetesen több alkalommal is küldhet fotókat.
Valamennyi résztvevő hozzájárul hazánk természeti állapotának felméréséhez, jobbá tételéhez, a legjobb képek készítői díjazásban részesülnek. A pályázaton való részvétel annak elfogadását jelenti, hogy a rendező egyesületek a képeket - a szerzői jogok tiszteletben tartásával, a készítő nevének feltüntetésével – írott és elektronikus kiadványaikban felhasználhatják.
 
A kétéltűek és hüllők hazai elterjedéséről Puky Miklós - Schád Péter - Szövényi Gergely: Magyarország herpetológiai atlasza című könyvben olvashatnak részletesen.
Nemcsak tökéletes képeket várunk, a zöld gyík egy ilyen képen is jól felismerhető!
2011-ben a legnépszerűbb fajok a kecskebéka és a zöld gyík voltak. A Kárpát-medence öt országából annyi nagyszerű képet kaptunk, hogy az év végén egy elektronikus naptárt is készítettünk, ami ingyenesen letölthető a http://www.varangy.hu/content/megjelent-a-joevo-evi-naptarunk lapról.
Kérjük, részvételükkel 2012-ben is támogassák akciónkat.
 
Tóth Mihály                             Ispánovity Márton                                 dr. Puky Miklós
programkoordinátor                            elnök                                                   elnök
                                   Lokomotív Turista Egyesület                Varangy Akciócsoport Egyesület
 
IWIWTwitterFacebook