Erdélyi Kárpát Egyesület Vándortábor 2015.Tusnádfürdő

Erdélyi Kárpát Egyesület Vándortábor Tusnádfürdő

2015. július 28.-augusztus 2.

  

CsEKERészlet a Csíkszéki EKE Osztály szervezőinek köszöntőjéből:

"Az ideérkező résztvevők megismerhetik Alcsík és a  Kászonok sajátos vidékét, felfedezhetik a Dél-Hargita bérceit, letekinthetnek a  Répát-hegység gyönyörű havasi kaszálóiról, vagy bejárhatják a Torjai-hegység mesés  magaslatait. Nem maradhat ki Székelyföld egyik büszkesége, a méltán híres Csomád-hegység  sem. A vulkáni kráterben pihenő, festői Szent Anna-tó és idősebb testvére, a tundrai  növényzettel büszkélkedő Mohos-tőzegláp szintén bemutatásra kerülnek az  idelátogatóknak. A máig tartó utóvulkáni működések jóízű borvízforrásokkal és gyógyhatású  gázfeltörésekkel gazdagítják a környéket. A rengeteg népi gyógyfürdőt és  zamatos borvízforrást egyaránt lesz alkalmuk kipróbálni, megízlelni a  turistáknak, sőt a mofettákat is szemügyre vehetik, beleszippantva a kéntől  bűzlő levegőbe.

A Vándortábor helyszíne gazdag  természeti, épített és szellemi örökséggel rendelkezik. A múlt iránt érdeklődök,  felkereshetik a térség történelmi emlékeit, várromait, ellátogathatnak a véres  ütközeteknek emléket állító Úz-völgyébe vagy a „székely Thermopülének” nevezett  Nyerges-tetőre. Bepillanthatnak földalatti bunkerekbe, vagy felkapaszkodhatnak  a Jókai Mór egyik regényének címét viselő Bálványos várába is. A spirituális  feltöltődésre vágyók eljuthatnak a vidék vallási emlékhelyeihez, a nagyszámú és  igen értékes templomhoz, illetve kápolnához is. A túrák megalkotásakor  figyelembe vettük minden korosztály igényeit, így nehézségi szinttől függően mindenki  megtalálhatja a számára ideális túrát. Készültünk több biciklis kirándulással,  illetve helyet kaptak a buszos honismereti túrák is, de nem feledkezhettünk el  a sajátos szekeres barangolásokról sem. A legkisebbek számára is igyekeztünk  izgalmas programokat szervezni, szép kilátással egybekötött sétákkal, kalandpark  látogatással, de a programok között szerepel a szalonnasütés és a hódles is. A  magasságok, zergék szerelmesei sem maradnak kihívás nélkül, ők  felkapaszkodhatnak 2500 méter fölé, egy magashegyi sziklatúra keretén belül, a  fotózás rajongói számára pedig egy látványos úttal kedveskedünk. Lelkesen  tervezett vándortábori útvonalának vezetését sajnos már nem érhette meg – e  nagyszerű túrával adózunk tavaly elhunyt kiváló túravezetőnk, Pomjánek Béla  emlékének. A túrák után esti előadások, vetítések alkalmával ismerhetik meg  jobban régiónkat az érdeklődők."

 

A Csíkszéki EKE Osztály 23 túrájáról a http://vt.cseke.ro/ honlapon olvashat részletesen.

 

A Sylvanus Sylvanus jelvényTermészetvédelmi Csoport és a Kalandorok Szakosztály különbusszal indul Budapestről, hogy csatlakozzon az erdélyi természetjárókhoz!

 

Sylvanus túra:

Indulás, találkozás: Júl. 27. hétfő 22:00, Cinkota, HÉV-áll. melletti P+R parkolóból.

Útvonal: Bp. M3-autópálya –Csengersima –Szatmárnémeti – Nagybánya –Szováta –Székelyudvarhely –Csíkszereda -Tusnádfürdő

 

Részvételi díj:

 

Utazás (autóbusszal)                                                             20.000 Ft

Szállás az EKE-tábor területén saját sátorban

(regisztrációs díj, sátorhely, kiadvány+ajándék):               100 RON                       EKE-tagoknak: 50 RON

 

Étkezés (reggeli és napközbeni hideg élelem, vacsora)       14000 Ft

 A táborban zöldség, gyümölcs, pékáru, italok vásárlására, zuhanyzásra lesz lehetőség.

A túrákra külön kell befizetni! (átlagban 10-15 lejt lehet számolni)

 

Össz.:                          40.000 Ft

 

Jelentkezés:   Vass Mihály 06/30 255-5170

                        Szeles László 06/20 266-2972


Kalandorok Szakosztály szervezésében (Bővebb információ és JELENTKEZÉS a szövegre kattintva)

 

Idén, naponta 22 könnyebb-nehezebb túra közül választhatunk, amik során a környék történelmével, kultúrájával, látnivalóival, értékeivel ismerkedhetünk.Tusnádfürdő közvetlen környezete is gazdag természeti, épített és szellemi örökséggel rendelkezik. A túrákon kívül színes programokkal várják a turistákat, akik Európa szinte összes országából érkeznek. A jeles alkalomra 1000-1500turista, hegymászó, természetjáró, természetbarát és kiránduló érkezik, ami jelzi a programsorozat fényességét. 

 

Terv:

Hétfő, nulladik nap.

Mikrobusszal 8-an megyünk, július 27-én kora reggel indulunk, 5 órakor Népliget parkolóból. Ez a hétfői nap így az utazásé lesz. Első megállónkon megtekintjük a híres Vajdahunyad várát majd a következő megállónkon Nagyszeben főterén kevergetjük kávénkat, ismerkedünk az óváros történetével. Ezután a szállásunkat jelentő Fogarasi-havasok 2000 méteres gerincére autózunk, ahol egy óra gyaloglással a Kecske-tó(igazából tengerszem) partján verünk sátrat 2249 méteres magasságban. Aki pedig nem bír az energiáival, illetve nem tud a fenekén meglenni, az felszaladhat a közeli VF. Butanau 2507 méteres sziklás csúcsára naplementét fényképezni. Csodás panoráma mellett éjszakázunk, milliónyi csillag társaságában. táv 2km szint: 300m a csúcsra plusz 2km és 350m szint

Kedden korai reggeli után visszagyalogolunk a kocsihoz, legurulunk Cartisora kis hegyi faluba, ahol a reggeli kávénkat elfogyasztjuk a helyi kocsmában, majd suhanunk egészen a  Fogarasi várhoz, aminek a környékén kicsit sétálunk, körbenézünk, majd Brassó felé kanyarodunk és meg sem állunk Tusnádfürdőig, a táborhelyig.Becsekkolunk, felállítjuk a sátrakat, és ismerkedéssel töltjük a hátralévő időt.

Szerdától szabadprogram, mindenki a számára megfelelő programon vesz részt. Délutánonként, esténként különféle programokon veszünk részt, illetve ismerkedünk a táborlakókkal. Hazafelé augusztus 2-án kora reggel indulunk, érkezés Budapestre az esti órákban.

 

Költségek

Vándortábor költségei, 100 RON, EKE tagoknak 50 RON

Élelmezés: megbeszéljük, egyeztetünk, hogy közös vacsorák legyenek, vagy mindenki magának intézi.

Útiköltség: 15000Ft

Szükséges felszerelés: sátor, főző, bakancs, meleg ruha, fejlámpa, hálózsák (javaslom 0- +5 fokos legyen) 3 liter víz, élelem pár napra, váltóruha a hétre.

Lesz lehetőség vásárolni a hét folyamán, de a fontosabb élelmiszereket inkább itthonról hozzátok, lehet hogy "le lesznek rabolva" boltok. A tábor területén, ha minden igaz lesz wc, zuhanyzó, és van lehetőség vacsorát is rendelni. 

Bővebb információ a túrákról, a táborról itt: http://vt.cseke.ro/

Jelentkezés a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 
Kérek mindenkit bejelentkezni, a kisbuszban 9 hely van. 


IWIWTwitterFacebook