Róka-hegy Természetismereti túra

Meghívó 2015.03.21.Róka-hegyi kőfejtőIsmerjük meg

Budapest és környéke természeti értékeit

Róka-hegy Természetvédelmi terület

Várjuk szeretettel

2015.03.21-én szombaton.

Hegység: Budapest

Útvonal:  Csillaghegy - Róka-hegy – Csillaghegy

Táv: 6 km                        Szint:200 m

Találkozás:  Az átépítések miatt a Margithíd HÉV megállójánál 9 órakor

Túravezető: Telek György, Dr. Balogh Istvánné, Ifj. Udvarnagyi Miklós

MTVSZ Magyar Természetvédők Szövetsége

BTSSZ Budapesti Természetbarát Sportszövetség

ÁPISZ SE Természetbarát Szakosztály

 

Képes ismertető a területről itt: http://www.btssz.hu/wp/

rókahegy

Meghívó a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján: http://www.mtvsz.hu/kirandulas_a_roka_hegyre

A Róka-hegy 1977 óta Fővárosi védelem alatt áll. A hatékonyabb védelem érdekében 1999-től, az addig védett 2,6 hektárról 9 hektárnyi területre növekedett a természeti oltalom. A bányaterület tektonikailag erősen bolygatott, de rendkívül jól tanulmányozható rétegsorában megfigyelhető a felső triász „dachsteini” mészkő, a felső eocén konglomerátum, homok, a nummuliteszes-discocyclinás vörösalgás eocén „szépvölgyi” mészkő, a bryozoás márga, valamint a környék téglagyárainak alapanyagát adó „kiscelli” agyag. A bányákban látható tektonikai jelenségek mellett rendkívü- li, nemzetközi jelentőséggel is bír a felső bányaudvarban megfigyelhető őskarszt. A bánya karsztos üregeinek, fülkéinek, barlangjainak, valamint azok ásványkiválásainak megóvása elsőrendű feladata a természetvédelemnek.

A legfontosabb megőrzendő élőhely-típusok: a sztyepprét, szá- raz gyep, törmeléklejtő pionír növénytársulással, nyílt sziklafelszín. Az eredetileg geológiai értékként kezelt terület rejti a főváros egyik fokozottan védett növé- nyének a gyapjas gyűszűvirágnak az élőhelyét a hegytetőn.

Részlet Németh Imre: 10 TUTI TIPP  a természetbe kiadványból: http://www.btssz.hu/wp/wp-content/feltoltes/doc/9rokahhegy.pdf

 

IWIWTwitterFacebook