Vigyázat! Téli világ a Börzsönyben

PB261573
A másfél hete tartó, a Kárpát-medencét kitöltő "hidegpárnás" időszaknak (alacsony rétegfelhőzet - stratus) köszönhetően, a 400 m magasság fölé nyúló középhegyvidékeinken, a hótakaró hiánya ellenére is, hamísítatlan téli világ fogadja a kirándulókat, természetjárókat. A hosszan tartó fagyos, túlhült ködtakaró bár csodálatos zúzmararuhába öltöztette a hegyeket borító erdőket, nem kevés balesetveszélyt is tartogat, melyet a túrák tervezésekor érdemes figyelembe venni.
 
A tartós inverziós hideg miatt az 500-750 méter tengerszint feletti régióban 10-20 cm vastagságban rakódott le a fák ágaira a zúzmara, mely különösen az idősebb, több száraz vázággal, gallyal rendelkező erdőrészekben balesetveszélyt jelenthet. A zúzmara súlya alatt a gallyak, ágak letörnek és a turistautakra hullva, az alattuk járó gyalogos természejárók számára ez veszélyforrás.
 
A ködfelhőzet feloszlásával a nap kisüthet a zúzmara lerakódott erdők felett. A hirtelen hőmérséklet emelkedés és a kitettebb gerinceken fújó szél miatt erős zúzmarahullás alakul ki, mely szintén balesetveszélyes lehet, a galytörésekkel együtt.
 
Az 500 méter alatti részeken a sűrű fagyos ködből ónos szitálás következtében filmszerű jegesedés alakult ki a tereptárgyakon, a turistautak felületén, így ebben a régióban jelentős a csúszásveszély.
 
A karácsonyi ünnepek alatt lényegesen enyhébb, szinte novemberi jellegű időjárás várható a hegyekben, a magasban érkező melegebb és párateltebb levegő miatt. A fent vázolt veszélyek ezzel párhuzamosan csökkeni fognak, de a meredek, északi letörésekben, gerinceken, hegyoldalakon a csúszásveszéllyel, míg máshol a felengedő fagyott talaj és az olvadó hótakaró miatt, a mély sárral kell számolni.
Kérjük a kirándulókat, természetjárókat, turistákat, hogy a fentieket figyelembevéve tervezzék a börzsönyi túráikat! Kerüljék el a veszélyforrásokat és kellő terepismeret, tapasztalat illetve megfelelő ruházat, felszerelés (pl. túrabotok) illetve túrtárs hiányában ne vágjanak neki a Magas-Börzsöny nehéz terepadottságú területeinek!
 
Együttműködésüket köszönjük!
 
Nagy László, Ipoly Erdő Zrt.
IWIWTwitterFacebook